Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   SINGURUL ROMAN PREMIAT CU OSCAR

SINGURUL ROMAN PREMIAT CU OSCAR

In aceasta noapte va avea loc cea de-a 82-a editie a decernarii faimoaselor premii Oscar. Evenimentul, care va fi prezentat de Steve Martin si de Alec Baldwin, se va desfasura la Teatrul Kodak, din Hollywood, Los Angeles, locul care gazduieste ceremonia incepand cu 2002. Actorul Edward G. Robinson a ramas singurul artist de origine romana incununat cu ravnita statueta, acordata pentru intreaga activitate in anul 1973.

Premiile Oscar sunt considerate recompensa suprema in lumea cinematografica. Din pacate, singurul roman al carui nume se regaseste in palmaresul celor 81 de editii de pana acum este Edward G. Robinson, unul dintre cei mai importanti actori ai lumii din anii ’40. Robinson s-a nascut in Bucuresti, la 12 decembrie 1893, cu numele de Emanuel Goldenberg. A emigrat in SUA, alaturi de parintii lui, la varsta de numai 10 ani, pentru ca la 22 de ani sa joace deja in piese de teatru, pe Broadway.

Are un considerabil succes, interpretand roluri de gangsteri, iar figura lui devine emblematica pentru imaginea de „baiat dur” a mafiotului american al anilor ’30-’40. „Kid Galahad” si „Key Largo” sunt doar doua dintre filmele ce i-au adus celebritatea, in multe dintre pelicule avandu-l ca partener pe Humphrey Bogart. In deceniile urmatoare realizeaza roluri notabile in productii precum „Cele 10 porunci” si „The Cincinatti Kid”.

Mai mult decat atat, Robinson ar fi trebuit sa interpreteze partitura principala in celebrul film „Nasul”, regizorul initial, Peter Bogdanovich, distribuindu- l in rolul lui Vito Corleone. Aducerea lui Francis Ford Copolla ca regizor a facut ca acesta sa-si impuna propria preferinta, rolul revenindu-i lui Marlon Brando. In ciuda faimei dobandite si a succesului filmelor sale, Edward G. Robinson nu a fost nominalizat niciodata pentru un premiu Oscar.

A murit cu doua saptamani inainte de ceremonie

Nedreptatea avea sa fie corectata, tarziu, in 1973, cand Academia de Film Americana a hotarat sa-i acorde Oscarul pentru intreaga cariera. Din pacate, Robinson avea sa moara la 26 ianuarie 1973, cu doua saptamani inainte de ceremonia de acordare a premiilor, fara a avea bucuria strangerii in palma a pretioasei statuete.

Recordul lui Sergiu Nicolaescu

Chiar daca nu s-a intamplat in fiecare an, Romania a inaintat, incepand cu 1967, propria propunere pentru Oscarul acordat celui mai bun film strain. Debutul s-a realizat cu „Rascoala”, regizat de Mircea Muresan, urmat, in 1969, de „Columna”, in regia lui Mircea Dragan. Pana in 1990, Sergiu Nicolaescu a adunat cele mai multe propuneri de filme nominalizate pe lista lunga a candidatilor la Oscar, cu nu mai putin de patru: „Mihai Viteazul” (1972), „Osanda” (1977), „Ciuleandra” (1986) si „Noi, cei din linia intai” (1987).

Dupa Revolutie, Nicolaescu a mai avut o pelicula propusa de Centrul National al Cinematografiei, „Orient Express”, fara sanse insa de a intra in selectia finala a nominalizarilor la Oscar. Cel mai aproape de aceasta onoare a fost, in 2008, Cristian Mungiu, cu filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, a carui nenominalizare printre cei cinci candidati la Oscar a starnit mirare si proteste chiar din partea criticilor americani de film. Anul acesta, propunerea Romaniei a fost pelicula „Politist, adjectiv”, regizata de Corneliu Porumboiu. Nu apare insa pe lista finala a nominalizarilor la categoria „Cel mai bun film intr-o limba straina”.

Regizorul Jean Negulesco a avut o nominalizare in 1948

Nascut in Craiova, la 26 februarie 1900, Negulesco a cochetat initial cu pictura, ajungand la Paris si fiind prieten cu Brancusi, Modigliani si Tzara. In 1927 s-a casatorit si s-a mutat in SUA, in New York, apoi in Los Angeles. A devenit asistent de regie, apoi si-a incercat fortele ca regizor principal. In 1941 a fost desemnat sa regizeze pelicula „Soimul maltez”, cu Humphrey Bogart in rolul principal, dar a fost inlocuit, dupa doar doua luni, cu faimosul John Houston. Negulesco a reusit, totusi, ca in 1948 sa fie nominalizat la Oscar, la categoria „cel mai bun regizor”, cu filmul „Johnny Belinda”. Nu a castigat, dar a avut satisfactia de a o vedea pe interpreta rolului principal din pelicula lui, Jane Wyman, triumfand drept „cea mai buna actrita”. A avut un alt mare succes, in 1953, cu filmul „Cum sa te mariti cu un milionar”, cu Marylin Monrt in rolul principal, prima pelicula pe ecran lat din lume. Negulesco a murit pe 18 iulie 1993, in Spania, la Marbella, rapus de un atac de cord.

Statuetele, facute de romani

Scott Siegel, fiul unui emigrant roman, realizeaza, din 1993, celebrele statuete. Owen Siegel e numele celui care, de 17 ani, creeaza faimoasele statuete oferite laureatilor premiilor Oscar. Fiu al unui emigrant roman din Chicago, Siegel si-a inceput cariera faurind mici premii pentru castigatorii curselor de porumbei, la moda in copilaria sa. Din acel moment, a confectionat mii de trofee, pentru diferite manifestari sportive si artistice. In 1993 a fost solicitat sa realizeze chiar celebrele statuete Oscar. Dupa moartea sa, in 2001, munca lui Owen a fost continuata de fiul lui, Scott Siegel.

dupa Libertatea